torsdag 28. mai 2015

Sykling



Noe jeg har skrevet mye om, og sikker kommer til å fortsette å skrive om, er hvordan vi holder hverandre på avstand med å late som at hos oss er alt perfekt. Perfekt, moteordet som har dukket opp og sprer seg vilt. Alt i livet skal være perfekt, og jeg mener oppriktig at hvis det overhode finnes noe som er perfekt så ville det være utrolig kjedelig. Likevel tar jeg meg selv i å late som og pynte på sannheten for å fremstå som mer vellykket enn jeg er, og det ergrer meg enormt for det er ikke sånn jeg vil leve. 

Nå har jeg tatt frem sykkelen igjen, og kjenner det samme skjer nok en gang: Jeg trør i vei og det kjennes som sirup og bratte oppoverbakker, men det er jo knapt sånne her på Jæren, det er jeg som er ute av sykkelform etter ett år uten. Jeg sitter der på sykkelen og lurer på hvordan jeg tar meg ut, tenker at jeg ser ut som en skikkelig amatør som sliter i motvind med våte turklær og at jeg burde tatt med bedre ut. Men det er jo akkurat amatør jeg er, sykling er et fremkostmiddel for å komme dit jeg skal, og hva er egentlig galt med det?

Det får meg til å tenke på en annen sykkelhistorie: Jeg var på retreat på et kloster i Danmark, og i kjelleren stod det sykler. Jeg testet og pumpet og justerte til jeg fant en som passet, satte meg oppå og lot den ta meg med. For sånn kjentes det, en tung damesykkel med korg foran og tre gir med god utveksling, som bar meg, jeg trødde og den svarte. Først trodde jeg det var om å gjøre å ha fart og se sporty ut, men jeg skulle jo ingen sted, jeg skulle bare bevege kroppen og denne sykkelen. Så jeg leitet til jeg fant et tempo som var godt, innså at noen dager og i motvind gikk det langsomt, og at det var helt greit. 

Så kom de andre syklene. De var ofte i lag, de syklet fort i like drakter og de ble hindret av en norsk idiot midt i sykkelstien. ”GI VEJ!” ropte de og jeg hoppet over til gå-siden av veien med hjertebank og svettetokter. Noen ganger var de bare to som trente sammen og førte lange samtaler i fart, jeg kunne høre alt de snakket om lenge for Gi Vej og lenge etterpå. Men jeg vente meg til dem selv om det var en merkelig ordning, på sjøen er det for eksempel innhentende fartøy som har vikeplikt. Og jeg kom til at jeg hadde rett på min del av veien, min del av lykken i å sykle langs sjøen og hagene under en evig blå himmel.

Siste dagen hente noe helt nytt. To ryttere kom i fart bak meg, ropte ”GI VEJ!” og ruste forbi. Akkurat da de passerte, sa den ene ”Takk”. Og jeg kjente i hele kroppen hva lille ordet gjør.

tirsdag 26. mai 2015

service




SERVICE

Det er på tide
med service nå
sier Verksmesteren
Jeg har satt av tid
til bare deg i dag

Vi må justere
tenningen litt,
du gir for mye gass
når du starter
Turtallet er for høyt
Og bremsene stive
- du bruker dem
jo aldri

Sett deg her, du
så skal jeg se på det
og imens
må du nesten
skru av tenningen

                                              Synnøve

- Sånn er livet nå, det er på tide å hente seg inn igjen etter denne voldsomme våren.  En herlig pinsehelg i Piemonte me en vennegjeng fra Forsand,  var forhåpentlig begynnelsen på roligere dager.

mandag 18. mai 2015

Glimt

Glimt fra mitt nye liv følger under.

Og nå skal bloggen snart handle om skriving igjen, som den er ment til, og ikke bare flytting og andre praktikaliteter. For nå er mitt nye arbeisrom endelig oppe og går, og jeg gleder meg til å gå igang med alt som ligger og venter på å bli jobbet med!'

Masse besøk, her Eyolf, Åse og Elida

Caro, 9 uker gammel


Hav!

Mer hav!



tirsdag 12. mai 2015

Endelig havet



Endelig er jeg fremme ved havet. Det var en lang reise å komme seg fra Lillehammer til Jæren, mange biter som skulle settes sammen, og vi fikk dem ikke til å passe. Ny og gammel bolig og jobb, flyttebil, avslutning på skolen, farvel og kjøre tvers over landet. Det ble stress, jeg ble syk og mannen pakket mens jeg lå på sofaen og så på og var enormt oppmuntrende. Vi kom oss frem, men på veien gikk jeg bl.a. glipp av en avslutningsfest på skolen, og det ergrer meg enda. For å få feiret i alle fall litt, dro vi til Forsand og bursdagsfest hos Roy når vi kom frem, drakk mange glass champagne og var passe dårlig da vi overtok huset dagen etter. - Og der ventet mer kaos, for huset var ikke vasket ut, noe vi viste om, men ikke hadde klart å forestille oss arbeidet med å gjøre, på slutten av en sånn lang reise…

Men nå er vi her. Nå stresser vi ikke mer, rot og esker får bare stå, nå er det viktigere å hente seg inn og ta imot de som kommer innom på besøk, for vi er så glade for ikke har glemt oss mens vi var borte. Tre av dem som har vært her kjørte helt fra Forsand (1time + ferge) for å være med å tømme flyttelasset, og med sånne venner går det som ellers ikke ville gått. Jeg går turer på stranden og sover straks jeg setter meg ned, alt er vel med å bygge opp igjen kroppen. Så har vi fått valp! Caro er snill og rolig, han sover og utforsker verden og får meg til å smile helt ned i magen. Jeg tror vi kan få det godt her på Vigrestad, jeg skal bare leve meg langsomt inn i alt det nye og se hva det har å by på. Havet har jeg jo skrevet mye om, ett av de korte diktene kjenner jeg er sannere enn noen gang:

Blikket mot horisonten
balanserer livet.